Bel ons Vragen? Bel ons
0514 - 60 20 89
Deel ons op

Omgeving gemeente Gaasterlân-Sleat

Balk, één van de schilderachtige dorpjes gelegen aan de Luts.

Balk is een gezellig dorp waar prachtige 17e en 18e - eeuwse trap- en halsgevels te bewonderen zijn. Langs de gracht van Balk kunt u uitgebreid winkelen. Voor de jeugd zijn er discotheken en bars aanwezig. Voor een hapje of drankje kunt u terecht in één van de restaurants. Maar ook buiten Balk zijn er veel unieke dorpen en elfstedentochtsteden een bezoekje waard.

Balk valt onder de gemeente De Fryske Marren. Kenmerkend voor deze gemeente is de veelheid van bos en water wat in feite één natuurpark vormt. Het woord ‘gaast’ betekent ‘hoogte’. De hoogten van Gaasterland zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Staande op de hooggelegen punten heeft u een schitterend uitzicht over land en water. Deze combinatie van bos en water geeft dit gebied een aantrekkelijk en van de rest van Friesland afwijkend karakter. Het leent zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten. Voorts bieden het Slotermeer, Heegermeer en de Fluessen de watersportliefhebbers een scala van mogelijkheden.


Watergracht de Luts

De Luts, is een klein riviertje dat vroeger het water van de hoge Gaasterlandse gronden afvoerde.
Later werd de Luts gekanaliseerd, maar tegenwoordig is de Luts alleen nog geschikt voor boten met een geringe diepgang.

Dit water is tegenwoordig een verstilde, met lindebomen omzoomde gracht. Als haar water zo stijf bevroren is, dat ze de rijders van de Elfstedentocht kan dragen, wordt zij voor even één van de drukste grachten van ons land.


Rysterbosk

Wanneer u door de Luts vaart komt u ook door het Rysterbosk.
Het Rysterbosk is een oud wandelbos op een golvende ondergrond. Het is een volgens een lanenstructuur aangelegd eikenbos.

Van historisch belang zijn de steenkist, het veertiende-eeuwse grafveldje en het vredestempeltje. Het Murnzerklif, dat op het Rysterbosk aansluit, ligt landschappelijk bijzonder mooi aan de oever van het IJsselmeer. In totaal is dit natuurgebied 172 hectare groot.


Het Slotermeer (Sleattemer Mar)

Het Slotermeer is een meer tussen drie de plaatsen Sloten, Balk en Woudsend. Twee met tonnen beboeide waterwegen verbinden deze plaatsen met elkaar. Het meer is relatief ondiep en buiten de vaargeulen soms maar 1,20 meter diep. Aan de oostkant naast de vaargeul is de waterdiepte circa 1 meter.
Direct buiten de Lutsmond bevind zich de snelvaarzone.

 


Marswal - Gaasterland fietsroute

Heerlijk fietsen door een prachtige omgeving.
Klik op het logo of scan de QR code hieronder voor de Marswal Gaasterland fietsroute.

 

 


Golfclub Gaasterland

De mooiste natuurbaan van nederland

De natuurliefhebbers komen wel heel erg aan hun trekken bij Golfclub Gaasterland! Want er is een grote verscheidenheid aan flora en fauna, een grote kans dat u reeën tegenkomt, zeker als u ’s ochtends vroeg komt golfen. En we zijn de eerste Europese baan met een ‘groenlabel’. Dat label krijg je niet zomaar, dat begrijpt u.

Zoeken in de website
Choose your language